Bodega Clandestina

Penedès, Spanien

Selvom Ferran Lacruz fra Bodega Clandestina kun er 28 år gammel, er han allerede i gang med sin 5. årgang(!) Og ambitionerne er tårnhøje. Han har altid følt sig som en outsider i forhold til de andre i regionen, fordi han ikke solgte druer til kooperativet og stak derfor ud.

Vi anser ham nok for en af de mest fremsynede unge vinmagere, som vi har mødt i de seneste år. Det er altid fascinerede at opleve, hvordan hans vine ændrer sig fra årgang til årgang, fordi han hele tiden bliver ved med at lære mere, og bliver ved med at eksperimentere med høstning, lagringsmetoder, maceration og vinifikation.

Ferran siger selv, at han er på en evig søgen efter at skabe vine, der er karakteriseret ved en renhed og stramhen, og han arbejder derfor ofte med syrlighed i vinene. Ferran er meget optaget af gamle og historiske sorter og har blandt andet kastet sin kærlighed på en næsten uddød drue, Carignan Blanc, og har med den skabt en af sine topvine, Blanc Censurat. 

Karakteristisk for Ferran er også, at han arbejder rigtig meget med Xarel-lo-druen. Med hans egne ord, har han en ambitiom om at “vise det sande potentiale” for Xeral-lo, og selvom det kun er hans femte årgang, er hans vine ret exceptionelle med både kompleksitet, præcision og en uforløst energisk energi.


CUVÉE DESCRIPTIONS

+ Ancestrale Confiscat

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): Xarello
Jordbund: Ler & kalksten
Vinifikation: Manuel høst. Direkte pres og lagring på stål. Basisvinen er derefter flasket og lagret sur lie i 10 måneder før degorgement.
Certificering: Ingen

+ Blanc Sense Papers

Type: Hvidvin
Drue(r): Xarello
Jordbund: Ler & kalksten
Vinifikation: Manuel høst over flere omgange; første høst 65% er direkte presset, gæret i stål og lagret i 3-4 måneder på 5-L glasbeholdere ("demijohn"). Anden høst 25% er korttidsmacereret, presset og modnet 3-4 måneder på demijohns. Tredje og sidste høst 10% er macereret 3-uger, og lagret 4-måneder i gamle barriques. Til sidst samles vinen og flaskes.
Certificering: Ingen

+ Blanc Fugitiu

Type: Hvidvin
Drue(r): Xarello
Jordbund: Ler & kalksten
Vinifikation: Manuelt høstet. Fermenteret og macereret tre uger på skallerne med punch-down ("pigéage") før pres. Modnet på stål før flaskning.
Certificering: Ingen

+ Blanc Malvat

Type: Hvidvin
Drue(r): Xarello
Jordbund: Ler & kalksten
Vinifikation: Manuelt høstet. Kort macereret ved temperaturkontrol før pres. Spontangæret i enten amphora eller demijohn. Lagret på demijohn i fem måneder før flaskning.
Certificering: Ingen

+ Censurat

Type: Orangevin
Drue(r): Carignan Blanc
Jordbund: Ler & kalksten
Vinifikation: Manuelt høstet. Presset og efterladt på skallerne i fire uger med regelmæssig pigéage. Vinen modnes på 160-L amphoraer i fem måender før flaskning.
Certificering: Ingen