Maison Maenad

Orbagna, Jura, Frankrig

 

Katie Worobeck har arbejdet med vin i Canada i en årrække indtil skæbnen ville, at hun kom i praktik hos Jean-Francois Ganevat i Jura. Planen var at blive til høsten var forbi, men hun faldt pladask for Jura, så det endte med at hun aldrig drog hjem igen. Ved siden af arbejdet for Ganevat har Katie startet sin egen produktion.

Det lille domaine er stadig under opbygning. Hun havde ikke havde så meget som en gaffel med i tasken, da hun flyttede dertil. Den unge dame havde inviteret os på en svært tiltrængt middag i hendes nye hjem i Orbagna. Niveauet er imponerende både i vinkælderen, køkkenet og værtskabet!

Domainet kalder hun Maison Maenad. Navnet henviser til mænaderne, der i en forsvunden tid levede nomadisk som vinguden Dionysos' apostle. Banden havde et simpelt formål: at sprede glæde, musik, vin, lidenskab og vigtigst af alt at dyrke livsglæden. På mange måder er det indbegrebet af Katies' virke i Jura, man kan ikke undgå at føle sig opløftet og draget af hendes fortryllende personlighed. Selv de lokale landsbykatte kan ikke modstå hendes magnetiske væsen, de sværmer som bien til blomsten omkring hendes smukt restaurerede presse, som hun stolt har stående i kælderen under huset. 

Katie lejer en parcel på 0,62 ha i den sagnomspundne mark 'Les Varrons', hvor hun blandt andet er nabo til Domaine Labet og Les Dolomies. Stokkene er ca. 40 år gamle, og parcellen har været dyrket konventionelt før i tiden, hvorfor hun fokuserer meget på at genoprette jordens balance og værne om biodiversiteten i marken. Hendes opmærksomhed er særligt rettet mod regenerativt jordbrug, og hun mener at dette kan være et positivt bidrag i kampen mod de tiltagende klimaforandringer, som vi oplever i verden. Katie nyder at arbejde nænsomt med hest i marken, en glæde som hun har delt med Peggy Buronfosse i den forgangne sommer. 

Katie laver to vine. Chardonnay 'Les Varrons' og den aromatiske røde 'Les Oubliés' (læs: de glemte) som kommer fra en parcel på forsvindende 0,025 ha med urørte hybrider plantet 'en foule' i perioden 1920-1930'erne. På marken findes en blanding af Gamay og Gamay Teinturier, Chasselas, grønne druesorter og en anden type, som nærmest ligner spisedruer. 

Alle vinene presses manuelt og lagres på brugte egetræsfade. 'Les Oubliés' er indtil videre blevet frigivet med et års lagring, mens hun planlægger at lade hvidvinen hygge sig i kælderen i yderligere 2 år. Hendes etiketter er i øvrigt designet af de to dansk-svenske mænader fra All The Way To Paris.

I fremtiden drømmer Katie om at arbejde fuld tid på sit eget domaine. Vi er utroligt glade for at arbejde med Katie og glæder os til at se hende udfolde sit fulde potentiale i Jura. 

CUVÉE DESCRIPTIONS

 

**+ LE NéANT **

Type: Hvidvin
Drue(r): Chardonnay
Jordbund: Mergel, kalksten & ler
Vinifikation: Manuelt høstet og langsomt presset. Lagres i ca. tre år på brugte egetræsfade.
Certificering: Ingen

**+ Les oubliés **

Type: Rødvin
Drue(r): Gammelt parcel med blandede druer. Bl.a. Gamay, Gamay Teinturier, Chasselas og lokale grønne sorter.
Jordbund: Mergel, kalksten & ler
Vinifikation: Manuelt høstet og langsomt presset. Lagres i ca. ét år på brugte egetræsfade.
Certificering: Ingen