Stefan Vetter

Franken, Tyskland

 

Stefan Vetters eget vinprojekt startede tilbage i 2010 med en lille parcel som hedder Casteller Kirchberg (CK). Han arbejdede for det østrigske vinhus, Nittnaus indtil da og forsatte med det, et par år til, hvor han kune leje sig ind på to nye parceller. Stefan holder stadig fast i Casteller Kirchberg, hvor han er privilegeret med gamle Sylvaner stokke fra 1958. Jordbunden på de enkelte parceller varierer meget mellem forskellige proportioner af fossile kalksten og rød kalksten. Derfor høstes og vinificeres alle parceller separat. Alle hans marker har været dyrket økologisk fra dag ét og senere biodynamisk. I Franken, er den foretrukne drue Sylvaner. Det samme gælder hos Stefan, hvor den udgør ca. 75% af produktionen. En lidt undervurderet drue, men som har kæmpe potentiale.

Vinifikationen er meget enkelt : druerne presses, hviler et døgn, kommer på brugte træfade (300-1200L) eller ståltanke (Müller-Thürgau) i ca. 1 år eller mere. Hvis han skal anskaffe sig et nyt fad, må den gerne være fra Stockinger. Alle vine er spontangæret, ufiltrerede og tilsat minimal svovl.

 

CUVÉE DESCRIPTIONS

+ Müller-Thurgau

Type: Hvidvin
Drue(r): Müller-Thurgau
Jordbund: Kalksten & rød sandsten
Vinifikation: Direkt press, spontangæring i gamle egetræsfade, modnet på stål før flaskning. Minimalt tilsat svovl og ingen filtrering.
Certificering: Ingen

+ Sylvaner Steinterrassen Muschelkalk

Type: Hvidvin
Drue(r): Sylvaner, 85% egendyrket (20-45 år gamle) & 15% négoce
Jordbund: Kalksten
Vinifikation: Direkt press, naturlig spontangæring, lagret på gamle fad af forskellige størrelse i 24-måneder. Minimalt tilsat svovl og ingen filtrering
Certificering: Ingen

+ Sylvaner Steinterrassen Sandstein

Type: Hvidvin
Drue(r): Sylvaner (20-45 år gamle)
Jordbund: Rød sandsten
Vinifikation: Direkt press, naturlig spontangæring, lagret på gamle fad af forskellige størrelse i 23-måneder. Minimalt tilsat svovl og ingen filtrering
Certificering: Ingen

+ Schale, Stiel & Stengel

Type: Hvidvin med maceration (orangevin)
Drue(r): Sylvaner (50 år gamle stokke) fra GK parcel
Jordbund: Sandsten & kalksten
Vinifikation: Fermenteret og lageret på skin og stilke i et 600-liter gammelt egetræsfad i 18-måneder. Lavt svovlet og ingen filtrering.
Certificering: Ingen

+ Himmelslüche

Type: Hvidvin
Drue(r): Sylvaner (40 år gamle stokke)
Jordbund: Sandsten & kalksten fra toppen af GK parcel
Vinifikation: Direkt press, naturlig spontangæring, lagret på gamle fad af forskellige størrelse i 23-måneder. Minimalt tilsat svovl og ingen filtrering.
Certificering: Ingen

+ CK

Type: Hvidvin
Drue(r): Sylvaner (+50 år gamle stokke)
Jordbund: Sandsten & kalksten
Vinifikation: Direkt press, naturlig spontangæring, lagret på gamle fade af forskellige størrelse i 18-måneder. Minimalt tilsat svovl og ingen filtrering-
Certificering: Ingen

+ Sylvaner Rosenrain

Type: Hvidvin
Drue(r): Sylvaner (+85 år gamle stokke)
Jordbund: Kalksten & sandsten
Vinifikation: Direkt press i kurvepresse, naturlig spontangæring, lagret på gamle fade af forskellige størrelse i 24-måneder. Minimalt tilsat svovl og ingen filtrering
Certificering: Ingen